Tanulmányok

Ezen az oldalon találja a ManpowerGroup által készített korábbi előrejelzéseket. Segítségükkel naprakész maradhat a munkaerőpiacon történő jelenlegi vagy jövőbeni változások tekintetében.

ManpowerGroup Munkaerő-piaci Előrejelzés (2017. első negyedév)
ManpowerGroup Munkaerő-piaci Előrejelzés (2017. első negyedév)

Tovább emelkedik a munkáltatók felvételi kedve, a munkaerőhiány nem enyhült. Erős munkáltatói kedv várható az Építőiparban és a Kereskedelemben. A munkaadók 19%-a tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 73% nem tervez változást, míg 4%-uk elbocsátással számol. A szezonális kiigazítással együtt, 17% a munkaerő-piaci mutató értéke, mely a legerősebb érték a felmérés kezdete óta. A legtöbb lehetőséget a munkavállalóknak az Építőipar, valamint a Kereskedelem területén kínálják. Valamennyi ágazatban, régióban és cégméretben továbbra is pozitív a felvételi kedv.

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2016. negyedik negyedév)
Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2016. negyedik negyedév)

Változatlanul erős a magyar munkaadók felvételi kedve, már több mint egy éve érezhető a munkaerőhiány. Valamennyi ágazatban, régióban és cégméretben pozitív a Munkaerő-piaci mutató. A munkaadók 15%-a növekedésre számít, csupán 5%-uk tervez elbocsátást, míg 76% semmiféle változtatásra nem készül 2016 negyedik három hónapjában. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +11%. A felvételi szándék enyhén csökkent az előző negyedévhez képest, és megegyezik az előző év azonos időszakában mérttel.

MEOS 2016 Q3
Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2016. harmadik negyedév)

A magyar munkáltatók bizakodóak az év harmadik negyedévére vonatkozó felvételi szándékukat illetően. 17%-uk tervez felvételt, míg 3%-uk leépítést és 78%-uk nem szándékozik változtatni. Ennek köszönhetően a Manpower Munkaerő-piaci Mutató nyers értéke +14%-on áll, a szezonálisan kiigazított adatok alapján a +13%, ami a legmagasabb érték a magyarországi felmérés kezdete, vagyis 2009 harmadik negyedéve óta. A felvételi szándék enyhén növekedett az előző negyedévhez képest, és mérsékelten magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2016. második negyedév)

A magyar munkáltatók bizakodóak az év második negyedévre vonatkozó felvételi szándékukat illetően. 16%-uk felvételt tervez, míg három százalékuk leépítést és 76%-uk nem szándékozik változtatni. Ennek köszönhetően a Manpower Munkaerő-piaci Mutató nyers értéke +13%-on áll, a szezonálisan kiigazított értéke pedig 11%-on. Így már a harmadik egymást követő negyedévben pozitív a munkaerő-piaci hangulat.

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2016. első negyedév)

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a megkérdezett munkaadók 14%-a növekedésére számít, 5%-uk pedig elbocsátást tervez, 73% pedig semmiféle változtatásra nem készül. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +11%. A felvételi szándék nem változott az előző negyedévhez képest, viszont 4% ponttal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2015. negyedik negyedév)

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a megkérdezett munkaadók 14%-a növekedésére számít, 4%-uk pedig elbocsátást tervez, 81% pedig semmiféle változtatásra nem készül. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +11%. A felvételi szándék 5% ponttal nőtt az előző negyedévhez, illetve 7% ponttal az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2015. harmadik negyedév)

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a megkérdezett munkaadók 11%-a növekedésére számít, 5%-uk pedig elbocsátást tervez, 83% pedig semmiféle változtatásra nem készül. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +5%. A felvételi szándék 5% ponttal csökkent az előző negyedévhez, illetve 4% ponttal az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2015. második negyedév)

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2015 második negyedévében tovább javulnak. A megkérdezett munkaadók 18%-a növekedésére számít, 5%-uk pedig elbocsátást tervez, 75% pedig semmiféle változtatásra nem készül. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +10%, ami a legerősebb 2009 harmadik negyedéve, vagyis a felmérés magyarországi kezdete óta.

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2015. első negyedév)

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2015 első negyedévében javulnak. A megkérdezett munkaadók 13 %-a növekedésére számít, 8%-uk pedig elbocsátást tervez. 73% semmiféle változtatásra nem készül, így a nettó munkaerő-piaci mutató értéke +5%. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató +8%-on áll, ami megegyezik az eddigi legoptimistább előrejelzéssel, amit a felmérés kezdete, 2009 3. negyedéve óta jelentettek.

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2014. negyedik negyedév)

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2014 negyedik negyedévében szerényen javulnak. A munkaadók 10%-a a létszám bővítését tervezi a következő negyedében, 7%-uk elbocsátásokkal számol, míg 80% szerint nem várható változás. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató +8%-on áll, ami megegyezik az eddigi legoptimistább előrejelzéssel, amit a felmérés kezdete, 2009 3. negyedéve óta jelentettek, 2014 harmadik negyedévében. 

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2014. harmadik negyedév)

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2014 harmadik negyedévében jelentősen javulnak. A magyar munkaadók korábban soha nem látott munkaerő-piaci aktivitást jeleztek előre a júliustól szeptemberig tartó időszakra. A megkérdezett munkaadók 16 %-a növekedésére számít, 6%-uk pedig elbocsátást tervez. 74% semmiféle változtatásra nem készül. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató +9%-on áll, ami a legoptimistább előrejelzés a hazai felmérés kezdete, vagyis 2009 óta, és folyamatos növekedést mutat az egymást követő harmadik negyedévben.

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2014. második negyedév)

A ManpowerGroup Magyarország Munkaerő-piaci Felmérése óvatosan optimista felvételi hajlandóságot jelez az április és június közötti időszakra. A munkaadók 15%-a azzal számol, hogy növeli a foglalkoztatási szintet, 7%-uk csökkenéssel kalkulál, 77%-uk pedig nem vár változást. A szezonálisan kiigazított Munkaerő-piaci Mutató +3%-on áll. A munkaadók viszonylag stabil felvételi hajlandóságot mutatnak az előző negyedévhez képest, és 2 százalékos javulás látszik az előző év hasonló időszakához viszonyítva. 

Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés (2014. első negyedév)

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2014 első negyedévében javulnak. A megkérdezett munkaadók 11 %-a növekedésére számít, 8%-uk pedig elbocsátást tervez. 74% semmiféle változtatásra nem készül. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató +6%-on áll, ami a legoptimistább előrejelzés a hazai felmérés kezdete, vagyis 2009 óta. A mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva 9% ponttal nőtt. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a növekedés 5% pontos.