A felmérésről

Munkaerő-piaci felmérés

A Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés negyedévente készül el annak érdekében, hogy felmérje a munkáltatók milyen irányú létszámváltozást terveznek a következő negyedévben. A ManpowerGroup átfogó felmérése több mint 50 éve fut, és egyike a világ legmegbízhatóbb munkaerő-piaci felméréseinek. A Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzésének sikerét az alábbi jellemzők biztosítják:

Egyedülálló: A felmérés mérete, fókuszáltsága és időhorizontja tekintetében is egyedülálló.

Előretekintő: A Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés a legátfogóbb, legelőretekintőbb munkaerő-piaci felmérés a világon, amely a munkáltatók következő negyedévre vonatkozó prognózisán alapul, ellenben olyan követő felmérésekkel és tanulmányokkal, amelyek megtörtént, múltbeli adatokat tartalmaznak.

Független: A felmérés valamennyi résztvevő országban és térségben reprezentatív munkaadói mintán alapul. Résztvevői nem azonosak a Manpower ügyfélbázisával.

Robusztus: A felmérés 43 ország és térség közel 59 000 munkáltatójának (magán- és közszféra egyaránt) megkérdezésén alapul. Célja, hogy felmérje a várható munkaerő-piaci trendeket minden negyedévben. A reprezentatív minta lehetővé teszi iparági és területi elemzések elvégzését, aminek révén még pontosabb információkat szolgáltathatunk. 

Fókuszált: Több mint 5 évtizede a felmérés minden információja ugyanazon, egyetlen kérdés megválaszolásából származik.

A kérdés

A 2016 harmadik negyedéves felméréshez világszerte minden munkáltatónak, aki részt vesz a felmérésben, egyetlen kérdést teszünk fel: „Hogyan látja Ön a vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónapban, 2016 szeptember végéig a jelenlegi negyedévhez képest?”

Módszertan

A Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés olyan elfogadott piackutatási módszertant alkalmaz, amely összhangban van a piackutatás legmagasabb szakmai normáival. A felmérés minden résztvevő ország gazdaságára nézve reprezentatív. A hibaszázalék sem regionális, sem nemzeti, sem pedig globális szinten nem nagyobb +/- 3,9%-nál. A magyarországi felmérés hibaszázaléka +/- 3,6%.

Manpower Munkaerő-piaci Mutató

Ebben a beszámolóban végig a Manpower Munkaerőpiaci Mutató kifejezést használjuk. Ez a mutató a következő negyedévben munkaerő bővülésre számító munkaadók százalékos arányának és a munkaerő csökkenést váró munkaadók százalékos arányának különbsége. A tanulmány szezonálisan kiigazított adatokat mutat be azon országok és térségek esetében, ahol legalább 17 negyedévnyi adat áll rendelkezésre – kivétel amennyiben az ellenkezőjét külön nem jelezzük.

Szezonális kiigazítás

A felmérésben szereplő valamennyi ország esetében szezonálisan kiigazított adatokat használunk, kivéve Finnország és Portugália esetében. A Manpower Group 2008 második negyedéve óta a TRAMO-SEATS módszert alkalmazza az adatok szezonális kiigazításához.

Töltse le legfrissebb felmérésünket >>